Waarom is discriminatie bijna onvermijdelijk?

Wanneer men spreekt van ongelijke behandeling en van discriminatie, dan denkt men tegenwoordig gelijk aan de toeslagenaffaire.

Wellicht was de toeslagenaffaire minder onvermijdelijk dan men in eerste instantie denkt. Maar liefst 24,9% van de inwoners van Nederland heeft een migratieachtergrond. Dit zorgt ervoor dat onderlinge verschillen ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat sommige mensen met een bepaalde migratieachtergrond vaker of juist minder vaak geassocieerd worden met bepaalde overtredingen.

Stel we gaan uit van een hypothetische situatie waarin mensen met een Islamitische achtergrond geen alcohol drinken. Betekent dit dat de politie bij haar algemene alcoholcontrole zich minder vaak moet focussen op vrouwen met een hoofdoek? Of is dit discriminerend? Zo ja, moet de politie slechts uit formaliteit toch alcoholcontroles voeren bij mensen met een hoofddoek? Zo niet, is het dan niet discriminerend naar anderen toe die niet Islamitisch zijn? Zij worden immers vaker gecontroleerd omdat zijn geen islamitische achtergrond hebben.

Maar stel wij gaan nu uit van een hypothetische situatie waarin alle katholieken alcohol nuttigen. Moet de politie vaker mensen met een ketting van een kruis om hun nek aanhouden tijdens haar algemene alcoholcontrole? Of is dit discriminerend?

En wat als een werknemer uit ervaring merkt dat mensen met een bepaalde achtergrond vaker bepaalde type fraude plegen om toegang te krijgen tot bepaalde diensten? Mag je op basis van die ervaring die mensen vaker screenen of is dat discriminerend?

De scheidslijn tussen noodzakelijk en discriminerend optreden is zeer dun. Zelfs de meeste juristen weten vaak niet waar die grens ligt, laat staan leken, al denkt de laatste het vaker beter te weten.

Cursussen op maat

Het maakt niet uit of u een grote of kleine onderneming, een overheidsinstantie of een stichting bent. Heeft u een organisatie die voor gelijke behandeling staat en wilt u meer bewustzijn hierover creëren onder uw werknemers?

Wij verzorgen cursussen op maat die aansluiten op de behoeftes van uw organisatie en van uw werknemers.

We gaan als volgt te werk:

  1. U neemt vrijblijvend contact met ons op. Tijdens dit gesprek geven wij aan wat wij voor u kunnen betekenen en u geeft uw wensen aan ons door;
  2. Indien u geïnteresseerd bent, spreken wij een datum af zodat wij bij u op kantoor komen om uw bedrijfsactiviteiten waar te nemen;
  3. Aan de hand van onze waarnemingen maken wij een cursus op maat die geheel aansluit bij uw organisatie en bij de verschillende afdelingen;
  4. Wij spreken een dag af waar wij de masterclass verzorgen;
  5. Indien gewenst, stellen wij een adviesrapport op. Uiteraard is het aan u om te bepalen of u dit advies wilt volgen.

Meerwaarde voor uw organisatie

Masterclass gelijke behandeling

Organisaties schakelen vaak de hulp in van juristen die ervoor zorgen dat zij conform de geldende wetgeving handelen. Zo hebben HR afdelingen behoefte aan kennis van het arbeidsrecht en medewerkers van woningcorporaties kennis van het huurecht. Ook hebben de meeste organisaties juristen ingeschakeld zodat hun organisatie AVG proef is.

OL Consultancy zoomt in op de behoefte van iedere organisatie; we betrekken alle verschillende functies binnen de organisatie en passen onze cursus daar op aan.

Afhankelijk van het type organisatie en afdelingen, bespreken wij verschillende rechtsgebieden in relatie tot Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet.

Afhankelijk van uw organisatie, komen onderwerpen zoals het arbeidsrecht en privacy and data protection aan bod. Zo krijgen uw werknemers een diepere juridische kennis die praktisch direct bruikbaar is bij de vervulling van hun functie.

Interesse? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

TELEFOON

ADRES

Raadhuislaan 27a
5341GL Oss

OPENINGSTIJDEN

Ma t/m vr: 09:00 – 17:00

Informatie en juridisch advies...